Uw woning is een saneringswoning als deze op een saneringslijst staat. In de jaren negentig en in 2008 zijn de woningen, die op 1 maart 1986 een geluidbelasting hoger dan 60 dB(A) op de gevel hadden, geïnventariseerd. Deze woningen zijn vervolgens op basis van hun geluidbelasting geprioriteerd en op een saneringslijst geplaatst. De totale lijst met alle saneringswoningen binnen een gemeente vindt u onder het tabblad Gemeenten.
Als uw woning niet op deze lijst staat, is uw woning geen saneringswoning. De reden daarvan is dat uw woning na 1 maart 1986 gebouwd is of na die datum als woning in gebruik genomen of bestemd is of dat de geluidbelasting destijds niet hoger was dan 60 dB(A). Voor de woningen die geen saneringswoningen zijn, maar wel een hoge geluidbelasting hebben, zijn er geen regelingen zoals de geluidsanering. Deze woningen vallen onder het zogenaamde 'handhavingsgat'. De rijksoverheid is bezig met het ontwikkelen van beleid om geluidhinder, waaronder het 'handhavingsgat', aan te pakken.
Let op!
Als uw woning op een saneringslijst staat, betekent dit niet automatisch dat er voor of aan uw woning maatregelen getroffen worden. Of er maatregelen getroffen worden is afhankelijk van de volgende zaken:
- De gemeente heeft (voldoende) subsidie ontvangen om een saneringsproject uit te voeren, en;
- De toekomstige geluidbelasting op de gevel van uw woning moet voldoende hoog zijn. Voor maatregelen aan de woning moet de geluidbelasting tenminste 61 dB zijn, en;
- Het toekomstige geluidniveau in de woning moet hoger zijn dan 43 dB.
Mocht er een saneringsproject voor uw woning starten, dan wordt u daarvan automatisch door ons op de hoogte gesteld. U hoeft zelf geen actie te ondernemen.